Både «smishing» og «vishing» er former for Internett-phishing.

Smishing
«Smishing» står for SMS-phishing. Det ligner på phishing og er en melding som virker viktig og som sendes for at brukeren skal ta affære. Med smishing sendes en tekstmelding til brukerens telefon i stedet for til en e-postkonto. Tekstmeldingen ber vanligvis brukeren om å ringe et telefonnummer eller gå til et nettsted for å ta umiddelbar affære. Telefonnummeret blir ofte besvart av et automatisert svarsystem. Brukeren blir bedt om å oppgi privat informasjon, som passord eller kredittkortinformasjon. Ikke klikk på koblingen eller ring nummeret.

Vishing
Når en svindler lager et automatisk talesystem for å foreta oppringninger til telefonbrukere for å be om privat informasjon kalles det «vishing» eller «voice-phishing». Hensikten er den samme som med e-post-phishing eller SMS-phishing. Oppringningen skaper en følelse av at det haster med å ta affære for brukeren og oppgi informasjon. Aldri oppgi noen form for informasjon til et automatisert talesystem. Vær også oppmerksom på at det er lett for svindlere å opprette en falsk innringer-ID for å late som om de er noen andre.

Oppgi aldri noen form for kontoinformasjon hvis du ikke selv initierte telefonsamtalen.

Rapporter smishing- eller vishing-angrep til oss ved å bruke hjelpeskjemaet på Internett her.